Griekenland krijgt misschien geen steun van het IMF

Het IMF wil misschien niet meer meewerken aan de steunronde die Griekenland nodig heeft op 29 juni. De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker heeft dit donderdag verklaard aan het persbureau Bloomberg .

Garanties
Griekse vlag met geldDe Luxemburgse premier wil dat het IMF financiële garanties toegekend krijgt van Griekenland. Deze garanties houden in dat het getroffen land voor 12 maanden lang de aflopende leningen opnieuw kan financieren. De EU, het IMF en de ECB gaan echter volgens Juncker concluderen dat dit niet het geval is. Volgens hem zijn er specifieke regels van toepassing en één daarvan is dat het IMF alleen actie kan ondernemen als er een garantie wordt afgegeven voor 1 jaar. Als het IMF geen steun meer geeft dan verwacht Juncker dat de EU zal bijspringen. Volgens de president van Luxemburg zal dit niet werken omdat Duitsland, Finland en Nederland niet meer bereid zijn Griekenland te steunen.

Griekenland moet opschieten
Juncker is tevens tegen een ‘reprofilling’ van de Griekse schulden. Volgens hem zijn de risico’s onbekend en zijn voorgevoel zegt hem dat er besmettingsgevaar dreigt. “Pas wanneer het budget van Griekenland onder de controle is gebracht, kunnen we een zachte herstructurering doorvoeren”, aldus Juncker die niet uitsluit dat Griekenland opnieuw steun nodig heeft. Dit hangt volgens hem af van de uitkomst van het rapport dat de IMF zal uitgeven over Griekenland.

Tenslotte vindt Juncker dat Griekenland moet opschieten met de verkoop van haar bezittingen en dat de binnenlandse economie sneller moet hervormen.