Moeilijke tijden voor beleggers na de zomervakantie

Volgens de analisten van AXA Investment Managers zullen de internationale markten komende herfst moeilijke tijden tegemoet zien. Met het naderend eind van QE2 van de FED en de aanhoudende problemen in de GIIPS landen (Griekenland, Italië, Ierland, Portugal en Spanje).

Oplopende inflatie
Theodora Zemek, Hoofd van Fixed Income voor AXA IM, stelde dat 2010 een goed jaar was voor staatsobligaties. Iets waar de markten niet vanuit gingen volgens Zemek. In de eerste twee kwartalen van dit jaar zijn de staatsobligaties gestabiliseerd en de rek lijkt hier nu wel uit aldus Zemek. De grote schommelingen van de grondstoffenprijzen hebben volgens Zemek te maken heeft met de inflatieverwachtingen. “Wij kijken goed naar de ontwikkelingen van de inflatie in Europa maar ook in de Verenigde Staten, waar wij op korte termijn een 2% inflatie verwachten”.

Ook zijn er verschillende gebeurtenissen geweest die niet hebben bijgedragen aan het herstel van de wereldeconomie, zoals de aardbeving in Japan, de dood van Osama Bin Laden, de Arabische lente en de seksschandalen van de baas van het IMF, DSK. Echter de opkomende economieën hebben wel een groei doorgemaakt en vooral in grondstoffen.

Einde van QE2
Het einde van QE2, eind juni, is goed voor sovereign debt maar heeft slechte gevolgen voor de inflatie, aldus Zemek. Ook verwacht ze dat het netto-aanbod van Amerikaanse staatspapier vanaf juni sterk toeneemt en daarmee de obligatierente opdrijft. Dit kan grote gevolgen hebben voor markten die hieraan moeten aanpassen. Er blijkt nu al een toenemende volatiliteit aan transacties te zijn aangezien er wordt ingespeeld op het einde van de kwantitatieve verruiming.

Ook kan het einde van de tweede verruiming een destabiliserende factor vormen voor de Europese financiële markten, die al onder druk staan door de Europese staatsschuldencrisis, Aldus Chris Iggo van AXA IM. De ECB heeft een eigen versie van de QE2, genaamd semi-kwantitatieve verruiming, en heeft obligaties van Griekenland en Portugal opgekocht.

Gevolgen einde QE2
Beleggers zijn aangemoedigd door de lage rente en de liquiditeit om te gaan beleggen in sectoren met een hoger rendement. Als deze strategieën op een onverantwoordelijke wijze worden teruggedraaid, dan kan dat nadelige gevolgen hebben voor de staatsobligaties in de Eurozone, die momenteel al zwak zijn. Als enige hoop is het beëindigen van de QE2 een positief gebaar van de Fed, die daarmee aangeeft dat de Amerikaanse economie niet langer extra steun nodig heeft.