Griekenland in zwaar weer, harde maatregelen blijven nodig aldus AXA IM

Europa kampt met veel problemen omtrent de GIIPS landen (Griekenland, Italië, Ierland, Portugal en Spanje). Tevens is de zwakke Euro de oorzaak dat veel hedgefondsen zullen vertrekken uit Eurozone.

De “bailout” van Griekenland heeft gefaald, aldus Theodora Zemek, Hoofd Fixed Income voor AXA Investment Management. Het zou volgens haar geen slecht idee zijn om hard op te treden tegenover het land. “Er moeten hier goede lessen van worden getrokken”, zo stelt Zemek. Hoe sneller er actie word genomen tegen de hoge schuldenlast van Griekenland, hoe beter voor de Europese economie. Toch zijn er nog geen concrete besluiten genomen en zijn er veel tegenstrijdige berichten in omloop.

Europa heeft nog nooit eerder een land op de afgrond gezien en de maatregelen die getroffen dienen te worden zijn allemaal nieuw. Veel geld dat in staatspapier van Griekenland zit behoort tot de ECB. Sommige mensen willen dat de Grieken een hogere belasting zouden moeten betalen maar de rekening zal ook bij de Europese bevolking belanden.

Oplossingen
Volgens Zemek zou er niet moeten worden doorgemodderd in Griekenland omdat dat grote gevolgen heeft voor de inflatie en de groei in heel Europa. Economen komen met allerlei oplossingen voor het probleem en geven bijvoorbeeld de keuze om een twee-delige valuta in te voeren in Griekenland. Het schort volgens Zemek vooral aan de macht van de ECB. In vergelijking met de Fed in Amerika die de staten beter te hulp schiet. Tot overmaat van ramp is de grootste baas van de IMF, DSK opgepakt wegens seksschandalen wat totaal geen positief effect heeft voor de problemen binnen Europa. DSK kon iets goeds doen voor de EU, mede door zijn charisma, maar ook zijn deskundigheid.

Tenslotte stelt Zemek dat ze geen idee heeft wat er zal gaan gebeuren en heeft met AXA een afwachtende en voorzichtige opstelling ingenomen. Wat ze wel weet is dat er snel politieke maatregelen dienen te worden genomen.