'Zakenbanken verknoeiden beursgang LinkedIn'

De beursgang van LinkedIn werd door de bankiers van Wall Street ondergewaardeerd omdat ze nog altijd niet begrijpen hoe het internet functioneert. Dat zegt Facebookinvesteerder en directeur Peter Thiel in de Financial Times. LinkedIn-aandelen werden daags voor de IPO door de zakenbanken aan 45 dollar per stuk ondergebracht bij institutionele investeerders, maar schoten op hun eerste beursdag door naar 92 dollar. De laatste dagen lijkt het aandeel gestabiliseerd rond de 88 dollar.

'Omdat de bankiers het potentiëel van de intrenetbedrijven niet begrijpen, zullen andere lievelingen uit Silicon Valley hun komende beursgang duur verkopen,' denkt Thiel.

Onzekerheid over bedrijven Sillicon Valleylinkedin wallstreet IPO
Thiel, die ook aandelen LinkedIn bezit heeft geen goed woord over voor de bankiers: “Er heerst op Wall Street nog altijd een zekere antipathie tegenover bedrijven uit Silicon Valley omdat de zakenbankiers er nog steeds niet van overtuigd zijn dat het allemaal echt is." LinkedIn haalde 352 miljoen dollar op bij klanten van o.a. Morgan Stanley , Bank of America , Merrill Lynch en JPMorgan Chase. Maar was het aandeel zorgvuldiger geprijsd geweest dan had het bedrijf vrijwel het dubbele kunnen ophalen.

Opwaarderen
Thiel krijgt ook steun vanuit academische hoek. ‘Banken onderwaarderen de beursgang van nieuwe techbedrijven met gemiddeld 15%’, zegt Richard Green, professor Financiële Economie aan de Carnegie Mellon University, ‘maar geen 100 % zoals LinkedIn.‘ De volgende maanden worden ook bedrijven als Groupon, Zynga, Twitter en Facebook op de beurs verwacht.

Express.be