Beleggen in parkeergarages loont

Investeringen in parkeergarages hebben in de afgelopen vijf jaar betere rendementen opgeleverd dan andere vastgoedbeleggingen. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van Bouwfonds REIM.

Beleggingen in parkeergarages hebben ondanks de economische crisis in de periode van 2004 tot en met 2009 een rendement opgeleverd van 10,86 procent per jaar. Vooral de verwachte stijging van het aantal auto's en een toename van de parkeertarieven geven investeerders veel zekerheid.

''De vraag naar parkeerplaatsen in Nederland stijgt sterk. De jaarlijkse groei van het aantal auto's leidt tot een stijgende behoefte aan parkeerruimte, vooral in stadscentra, waar de openbare ruimte al schaars is'', zei hoofd onderzoek Léon Muller van Bouwfonds REIM.

''De groei van de bevolking en de toename van het aantal huishoudens dragen bij aan de verdere stijging van het aantal auto's. Het beperkende parkeerbeleid van veel lokale overheden voert deze druk nog eens extra op. Eigenaren van parkeergarages profiteren van dit sterke vooruitzicht.''

Parkeertarieven
Ook de oplopende parkeertarieven geven beleggers veel zekerheid. In Nederland stijgen de tarieven gemiddeld met 5 procent per jaar.

De meest aantrekkelijke regio's in Nederland om te investeren in parkeergarages bevinden zich in de buurt van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Daar zijn de parkeerkosten het hoogst.

Bouwfonds REIM is onderdeel van Rabo Vastgoedgroep en bedient particuliere en institutionele beleggers door heel Europa. Het totaal beheerde vermogen bedraagt 7,2 miljard euro.

ANP