Grieken halen miljarden van hun bankrekeningen

Grieken hebben vorige week donderdag en vrijdag niet minder dan 1,5 miljard euro van hun bankrekeningen gehaald. De Grieken zijn duidelijk bang dat hun regering zou beslissen om de eurozone te verlaten en terug te keren naar de drachme. Zo’n uitstap zou gepaard gaan met een drastische devaluatie. Ter vergelijking: werd in mei in totaal 4 miljard euro van de Griekse bankrekeningen gehaald, dan was dat in april ‘amper’ 2 miljard euro.

Bang voor faillisement
Volgens berichten in de Griekse pers halen gepensioneerden en kleine spaarders bedragen tussen de 2 en 3.000 euro en de 10 en 15.000 euro af. De Grieken zijn bang dat hun tegoeden worden bevroren eens het land het faillissement aankondigt of dat het afhalen van geld wordt beperkt.

Reddingspakket in aantocht
Volgens de website ØEMA online lijken de Griekse politici de risico's verbonden aan deze paniek niet te vatten. Ondertussen duiken steeds meer berichten over een nieuw reddingspakket voor Griekenland op. Volgens de krant The Wall Street Journal zou Duitsland zijn eis laten varen dat privé-obligatiehouders een deel van de lasten voor nieuwe noodleningen dragen. Volgens Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de eurogroep, komt er ten laatste eind juni een 'definitief antwoord' op het schuldenvraagstuk.