Rondleiding de geschiedenis van ons geld

Er is in de geschiedenis nog nooit zoveel over geld geschreven en gesproken als de afgelopen twee jaar. Tijd dus voor een verdiepingsslag. Wat is geld eigenlijk? Amsterdam kent met de VOC het oudste aandeel ter wereld. Sinds dit eerste aandeel in 1602 is er een heel economisch systeem ontstaan waarbij aandelen een onmisbare rol spelen. En dan laten we in deze inleiding de rentes, obligaties en dergelijke financiële pilaren nog maar even weg.

Er is dus wel een dag te vullen over dit onderwerp en met wie kan dat beter dan met financieel specialist Martien van Winden. Van zijn hand verscheen afgelopen najaar het boekje ‘De financiële canon van Nederland’ met de veelzeggende ondertitel: Lessen uit het verleden zijn een garantie voor de toekomst.

Programma
We starten deze dag vlakbij het Centraal Station van Amsterdam met een kop koffie in het NZH-koffiehuis. Vandaar maken we een wandeling waarbij we in de oude stad verschillende panden zullen zien die herinneren aan de geldgeschiedenis. Een beursgebouw, voormalige bankgebouwen, de lommerd, de Joodse bankiers, etc.

We bezoeken het gebouw De Bazel, het voormalige bankgebouw waarin nu het Stadsarchief Amsterdams is gevestigd. Prachtige directiekamers maken duidelijk waar het geld zat. Hier zal Martien van Winden een lezing houden, waarbij hij aan de hand van de rentegrafiek vanaf 1540 u de geschiedenis van Nederland vertelt. Na de lunch lopen we naar de Keizersgracht waar het woonhuis staat van de Amsterdamse regentenfamilie Van Loon. Willem van Loon was in 1602 medeoprichter van de VOC. Via een mooie wandeling langs de Gouden Bocht en het Begijnhof keren we terug naar het vertrekpunt.

Datum: zaterdag 11 juni 2011

Prijs: € 69,- p.p.

Reisleider: Rudy Dolfin en Martien van Winden

Klik voor meer informatie hier.