OPEC overweegt verhoging productieplafond

De Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) overweegt de productiedoelen te verhogen. Volgende week woensdag komen ministers van de deelnemende landen bijeen en volgens een afgevaardigde zal dan worden besloten tot een verhoging met maximaal 1,5 miljoen vaten per dag.

De productieverhoging zou een drukkend effect op de olieprijzen moeten hebben.

''De olieprijzen zijn te hoog. Een olieprijs van 100 dollar maakt mensen bang'', aldus de niet bij naam genoemde afgevaardigde tegen persbureau Reuters.

Hard opgelopen
In de eerste maanden van dit jaar zijn de olieprijzen hard opgelopen. Een vat Amerikaanse olie kost op dit moment iets meer dan 100 dollar, tegen ongeveer 90 dollar begin januari.

Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) riep olieproducenten vorige maand op meer te produceren. Het IEA zei toen de negatieve gevolgen voor de economie van de hoge olieprijzen te vrezen.

Weinig effect
De verhoging zal waarschijnlijk weinig effect hebben op de feitelijke olieproductie door de OPEC. De deelnemende landen pompen op dit moment al meer olie op dan is afgesproken. In mei werden per dag gemiddeld 26,23 miljoen vaten olie geproduceerd, terwijl 24,84 miljoen vaten als maximum is afgesproken.

ANP