De tegenstrijdigheden van Warren Buffett

Warren Buffett wordt gezien als de beste belegger aller tijden. De rendementen van zijn fonds Berkshire Hathaway zijn enorm fors. Er zijn al tal van boeken over Warren Buffett geschreven dus het gros van de beleggers kent deze succesvolle belegger al ruimschoots. Er zijn echter nog wel een paar opvallende zaken over Buffett die nog niet alle beleggers weten. Zo zijn er veel tegenstrijdigheden die ik graag even kort behandel.

Wel hogere belastingen
<a href='/begrippen/15-warren-buffett'> Warren Buffett </a> OklahomaNormaliter zou je denken dat een belegger naar zoveel mogelijk kapitaal streeft en daarom ook een hekel aan belastingen heeft. Dit geldt niet voor Warren Buffett . Natuurlijk heeft hij makkelijk praten want hij heeft tientallen miljarden dollars in bezit maar toch is het hem na te geven. Zo adviseerde hij Arnold Schwarzenegger toen hij gouverneur van Californië werd. Buffett raadde om de belastingen te verhogen, dit zou toen harde klappe hebben uitgedeeld aan de slechte economie daar. Maar Buffett redeneerde in dit opzicht als een echte macro-econoom dat er eerst orde op zaken gesteld moet worden alvorens de economie duurzaam kan herstellen.

Daarnaast wil Buffett dat de rijkere Amerikanen ook relatief meer belastingen gaan betalen dan de armeren. Zo heeft de top 1 procent van rijkste Amerikanen maar liefst 21% van het nationale inkomen in handen terwijl zij maar 39 procent belasting betalen. Ook dit is Buffett een doorn in het oog. In de lijn van zijn gevoel van rechtvaardigheid passen dan ook de enorme donaties die hij jaarlijks samen met zijn vriend Bill Gates doet.

Ruimere rapportage
Bij het denken over het beleggingsproces van Buffett zou je eerder denken dat er bij Berkshire Hathaway de hele dag analyses van bedrijven worden gedaan. Over wat de laatste stand van zaken is en wat de real-time waarderingen zijn. Het tegengestelde blijkt min of meer waar te zijn. Buffett gelooft het wel wat er op de korte termijn op de beurs gebeurd. Gaat het omhoog dan is het prima, als het omlaag gaat dan is er geen paniek want dan worden de aandelen juist goedkoper. Buffett walgt dan ook van het enorme korte termijn bejag van de meeste beleggers. Zij kijken met een veel te korte horizon naar de markten en dat levert niets op aldus de Amerikaan. Buffett heeft zelf in het bestuur gezeten van Coca-Cola en heeft nadat hij daar wegging (en een enorm belang in het bedrijf had), er op aangedrongen om niet meer op kwartaalbasis te gaan rapporteren. Dit zorgt alleen maar voor paniek zo stelt Buffett.

Wel spreiden
Het credo bij uitstek van Buffett is dat beleggers gewoon goedkope aandelen moeten kopen en dan wachten tot de markt hier achter komt. Zaken als portefeuille-optimalisatie (meer aandelen kopen om het risco te spreiden verwerpt hij dan ook radicaal). Terwijl spreiding toch ongeveer de basis is van de meeste beleggingstheorieën. Buffett stelt dat beleggers gewoon een klein groepje ondergewaardeerde aandelen met goede groeiperspectieven moeten kopen en het daar dan bij laten. Tijd is de grootste vriend van Buffett. Sommige aandelen houdt hij dan ook decennia aan. Op de vraag wat zijn favoriete looptijd is van een aandeel dan antwoord het orakel uit Oklahoma altijd met “Forever”.

Per 2006 was het gros van het totaalvermogen van Berkshire Hathaway van 61,5 miljard dollar voornamelijk geïnvesteerd in amper 4 bedrijven: Coca-Cola , American Express , Wells Fargo en Procter & Gamble . Buffett’s antwoord op de vraag of dit niet te riskant was (zo weinig aandelen) was dan ook dat het niet gaat om het risico maar de kwaliteit van de bedrijven.

Ondanks de scepsis over het spreiden doet Berkshire Hathaway dit ondertussen wel. Het fonds is ondertussen zo enorm groot geworden dat zich niet meer kan veroorloven om een geconcentreerde portefeuille te maken. De bedragen van het fonds zijn te groot zodat wanneer Buffett iets wil gaan kopen hij dan zelf de prijs omhoog koopt. Momenteel heeft Berkshire Hathaway veel meer aandelen in haar portefeuille. Daarnaast heeft het ook ruim 70 dochterbedrijven.

Ook groeiaandelen maar geen Alphabet
Warren Buffett wordt normaal gesproken altijd in één adem genoemd met zijn leermeester Benjamin Graham. Graham is bekend van diverse beleggingsboeken (Security Analysis, 1934 en The Intelligent Investor , 1949) en wordt gezien als de grondlegger van het value belegggen. Buffett kreeg les van Graham op de universiteit van Columbia en kwam later ook in dienst bij Graham’s beleggingsmaatschappij. De focus van Graham lag altijd op het kopen van laag gewaardeerde bedrijven met weinig schulden met een lang track-record van het betalen van dividenden.

Echte waardeaandelen dus met lage koers/winst-verhoudingen, goede dividendrendementen en hogere boekwaarden dan marktwaarden. Maar Buffett heeft deze les niet 1 op 1 meegenomen. Buffett vindt waardeaandelen natuurlijk altijd belangrijk maar hij kijkt ook naar de groeiperspectieven van het bedrijf. Zo zijn veel van Buffett’s gekozen aandelen in beginsel waardeaandelen geweest maar kregen later ook groei-kenmerken.

Voorbeelden hiervan zijn Coca-Cola , AB-Inbev en Procter & Gamble : allemaal bedrijven die jaar op jaar forse omzetgroei hebben laten zien. Dit zijn allemaal meer defensievere bedrijven die ook in hele zware tijden gewoon hun omzetten kunnen blijven draaien. IT- en technologiebedrijven daarentegen zijn heel wat brozer om zwiepen in de economie te kunnen opvangen. Buffett mijdt deze aandelen dan ook steevast. In diverse interviews met de pers gaf Buffett welliswaar aan dat hij Alphabet een mooi bedrijf vindt maar hij durft er geen dollar in te investeren. De reden hiervoor is dat Buffett de waarderingen van Alphabet buitensporig hoog vindt. Buffett belegt wel in Washington Post , min of meer een concurrent van Alphabet omdat ze beiden in de mediawereld opereren. De omzet van Washington Post heeft zelfs veel te lijden gehad onder de opkomst van Alphabet (de omzet van Washington Post ging met 20% omlaag over de laatste jaren). Het zou dan plausibel klinken om de aandelen Washington Post verkopen in ruil voor aandelen Alphabet .

maatstaf Washington Post Alphabet
Koers/winst 25,40 48,20
koers/cashflow 13,20 40,40
koers/boek 2,30 9,00
koers/omzet 1,90 13,10

Bron: Even Buffett isn’t perfect, Vahan Janjigian, 2008

De bovenstaande tabel laat de enorme verschillen qua waarderingen zien. Dit weerhoudt Buffett ervan om ook maar 1 dollar te spenderen aan Alphabet . Het aandeel Alphabet ziet er op basis van deze maatstaven uit als een puur groeiaandeel. ”En het is nog maar de vraag of Alphabet de hoge verwachte groei kan gaan waarmaken” aldus de superbelegger.