Griekenland krijgt nieuw deel lening

Griekenland krijgt de volgende 12 miljard euro van de noodlening van in totaal 110 miljard die EU en Internationaal Monetair Fonds (IMF) het land vorig jaar hebben toegezegd.

Voorzitter Jean-Claude Juncker van de eurogroep, het overlegorgaan van de eurolanden, heeft dat vrijdag gezegd na een onderhoud met de Griekse premier George Papandreou in Luxemburg.

Volgens Juncker - premier van Luxemburg - kunnen de Grieken ook extra financiële hulp krijgen als private banken op vrijwillige basis bereid zijn tot een bijdrage. ''Ik verwacht dat de eurogroep instemt met aanvullende financiering voor Griekenland, uiteraard onder strikte voorwaarden'', zei Juncker.

Noodlening
Vertegenwoordigers van de EU en het IMF waren de afgelopen weken in Athene om te beoordelen of Griekenland in aanmerking komt voor de volgende 12 miljard euro van de noodlening van in totaal 110 miljard die het land vorig jaar is toegezegd. Ze zouden ook hebben gesproken over een aanvullende lening, in ruil voor extra bezuinigingen.

Griekenland is nog niet uit de problemen met de eerste noodlening. Welk aanvullend bedrag de EU en het IMF op tafel willen leggen, is nog niet bekend.

Volgens een Griekse krant zou het gaan om 30 tot 40 miljard. Griekenland zal in ruil dit jaar 6,4 miljard euro extra bezuinigen en beginnen met een privatisering van 50 miljard.

ANP