IMF leent 3 miljard dollar aan Egypte

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) leent Egypte 3 miljard dollar (2,1 miljard euro). Dat maakte de Egyptische minister van Financiën Samir Radwan zondag bekend.

Het geld wordt in de komende 12 maanden in een aantal delen aan Egypte beschikbaar gesteld. Egypte betaalt 1,5 procent rente over het krediet, aldus Radwan.

De tijdelijke Egyptische regering presenteerde vorige week een begroting voor het komende jaar. Daarin gaan de uitgaven van het land omhoog, om de armoede te bestrijden. Het IMF was positief over de plannen, die volgens het fonds helpen om het herstel van de economie en de werkgelegenheid te stimuleren.

Klap
De Egyptische economie heeft een flinke klap gekregen van de onrust in het land en de regio. Zo is het toerisme sterk teruggevallen en blijven buitenlandse investeerders voorlopig weg. Daarnaast hebben veel Egyptische arbeiders het door conflicten geteisterde buurland Libië verlaten. Zij sturen daardoor ook geen geld meer naar hun familie in Egypte.

De lening moet nog worden goedgekeurd door het bestuur van het IMF, het Egyptische kabinet en de legerleiding, aldus Radwan.

ANP