'Invloedrijke Verhofstadt dé sleutel tot oplossen van de eurocrisis'

Onze oud-premier Guy Verhofstadt (OpenVLD) is de sleutel tot het oplossen van de huidige eurocrisis. Dat staat te lezen in de Britse zakenkrant Financial Times. “Hij heeft een enorme opiniërende impact op het Europees Parlement en hij is van plan die invloed te gebruiken”, aldus de Britse zakenkrant, dat een stuk aan hem wijdt onder de lovende titel 'Invloedrijke Belg centraal in oplossing van continentale crisis' (betaalde toegang).

Het EP zet momenteel alles in het werk om een reeks maatregelen goedgekeurd te krijgen waar al een jaar aan is gewerkt. Het hervormingspakket zal de landen van de eurozone verplichten om drastisch te besparen op de overheidsuitgaven. Maar voor Verhofstadt is het niet genoeg en volgens de Financial Times zal hij zijn invloed op het parlement te gebruiken om lidstaten strengere regels op te leggen.

Gevreesd wordt dat een nieuwe vertraging ervoor zal zorgen dat het nog minstens één begrotingsjaar duurt vooraleert Europa de macht heeft om lidstaten te beboeten voor buitensporige overheidsuitgaven. (In oktober zouden Angela Merkel en Nicolas Sarkozy daaromtrent een geheim akkoord hebben gesloten in Deauville). Een eventuele vertraging zou ook de eurocrisis langer doen aanslepen en een slecht signaal geven aan de financiële markten.

In zijn manifest 'De Verenigde Staten van Europa' pleitte Verhofstadt voor één Europees leger en één Europese regering, een visie die regelrecht indruist tegen de populistische anti-Europapartijen die in een aantal uithoeken van Europa steeds meer kiezers winnen.

Hoewel de liberale fractie in het Europees Parlement – waar Verhofstadt fractieleider van is – na de christen-democraten en de socialisten slechts de derde politieke familie is in het parlement, kan ze het hervormingspakket eventueel wel tegenhouden omdat de twee grootste fracties evenmin een meerderheid hebben.

Express.be