Russische petroleumlobby sceptisch over groene energie

Rusland wil de energieproductie uit hernieuwbare bronnen tegen het einde van het decennium verviervoudigen en heeft daar uitzonderlijke mogelijkheden voor, maar die inspanningen botsen op de weerstand van de petroleumlobby, die elke vooruitgang probeert te blokkeren en niet van plan lijkt om snel bakzeil te halen. Dat zegt Alexei Zhikarev, hoofd van het Russische duurzame energieprogramma bij de International Finance Corporation bij de Wereldbank. De Russische petroleumlobby is volgens Zhikarev compleet paranoïde geworden over hernieuwbare energie.

"Alexei Zhikarev voert aan dat er voortdurend berichten worden verspreid dat de inspanningen van de Verenigde Staten en Europa op het gebied van hernieuwbare energie erop gericht zijn om Rusland te destabiliseren," aldus het persbureau Reuters. Rusland is wereldwijd de grootste exporteur van ruwe olie en eigenaar van de grootste gasreserves. De inkomsten uit olie en gas vertegenwoordigen meer dan 40 procent van het Russische federale budget.

"De petroleumlobby wil zijn deel van de taart niet afstaan," merkt Zhikarev op. "Nochtans zou Rusland tegen het einde van het decennium slechts 4,5 procent van zijn energieproductie uit hernieuwbare bronnen willen halen. In Europa wordt daarentegen gestreefd naar 20 procent." Medestanders van Zhikarev voegen er aan toe dat westerse olieconcerns zoals British Petroleum en Exxon Mobil zware investeringen doen in projecten rond hernieuwbare energie, terwijl hun Russische sectorgenoten die markt compleet negeren.

"In Rusland wordt geen ecologische verantwoordelijkheid gevraagd," voert Konstantin Cherepanov, analist voor de oliesector bij UBS , aan. "In Rusland maakt zich echter niemand zorgen over het leefmilieu. Uiteraard is hernieuwbare energie voor westerse bedrijven ook public relations, maar ze willen ook bij de nieuwe evoluties de markt blijven aanvoeren. Hernieuwbare bronnen zouden in de toekomst immers kunnen uitgroeien tot een belangrijk alternatief voor de traditionele technologieën."

Express.be