'Clinton wil president Wereldbank worden'

Hillary Clinton, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, wil president worden van de Wereldbank. Ze overlegt met president Barack Obama over een vertrek volgend jaar, meldden drie bronnen in haar omgeving donderdag aan persbureau Reuters.

De Verenigde Staten hebben de berichten tegengesproken. ''Het is 100 procent onjuist, Reuters zit ernaast'', zei Clintons adviseur Philippe Reines.

Volgens de raadgever ''heeft ze absoluut geen interesse in de baan. Ze zou het niet aannemen als het wordt aangeboden.'' Ook de woordvoerder van het Witte Huis noemde de verhalen ''volkomen onwaar''.

De Wereldbank geeft gunstige leningen aan ontwikkelingslanden om de armoede te bestrijden. De bank in Washington, opgericht in 1944, heeft 187 lidstaten. De president voert de 25 mensen in de Raad van Bestuur aan. Onder hen is de Nederlander Rudolf Jan Treffers.

Tweede ambstermijn
Clinton (63) is minister sinds begin 2009. Ze heeft al eens publiekelijk gezegd dat ze niet wil aanblijven voor een tweede ambtstermijn.

De vacature bij de Wereldbank komt midden volgend jaar vrij. Dan vertrekt de huidige president, Roebert Zoellick. Traditioneel gaat de functie naar een Amerikaan, net zoals de leiding van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) al jaren in handen is van een Europeaan.

John Kerry
Als Clinton opstapt, is senator John Kerry een van de mogelijke opvolgers. Hij is een vertrouweling van Obama en voorzitter van de senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken.

Een woordvoerder van het Witte Huis weigert commentaar over de zaak. Een woordvoerder van Clinton ontkent dat ze de baan wil of gesprekken had hierover met het Witte Huis.

ANP