Duitsland in herstel maar nog een lange weg te gaan

Tijdens een seminar van Econopolis sprak Dr. Norbert Walter over het Duitse herstel. Volgens Walter is Duitsland als beste uit de crisis gekomen van alle Europese landen terwijl dit niet was verwacht. Toch stelt hij dat Duitsland te angstig is en te weinig lef heeft om harde maatregelen te nemen.
Het bruto binnenlands product ( BBP ) in Duitsland is in maart 2011 gestegen met 4 procent. Volgens Norbert is dit echter geen trend. Sinds juni 2009 was er een 7 procent daling van het BBP .

Werkloosheid
Norbert Walter in gesprek
Duitsland telt volgens de Duitse econoom onder de 3 miljoen werklozen. Als dit wordt vergeleken met de rest van Europa dan is er een groot verschil te constateren. Waar het gemiddelde in Europa alsmaar stijgt, daalt in Duitsland de werkloosheid. Zo telt Spanje twee keer zoveel werklozen als Duitsland en is de jongeren werkloosheid in dat land een groot probleem vindt Walter.

Arbeidskosten
Ook op het onderdeel arbeidskosten presteert Duitsland goed. De kosten zijn minder snel gestegen dan andere EU landen. Zo zijn sinds 1991 de kosten met 120 procent gestegen. In vergelijking met Frankrijk (140%), Italië (170%), VS (140%) en het Verenigd Koninkrijk (160%) is Duitsland sinds de toetreding van de euro minder hard gestegen. Tenslotte hebben de kosten in Spanje, waar veel is geïnvesteerd in de arbeidsmarkt, geen voordelen opgeleverd, aldus Norbert Walter.

Noord-Afrika, Arabië en Japan
De aanhoudende onrusten in Noord Afrika en de Arabische landen zullen volgens Dr. Norbert Walter zorgen voor een toenemende stijging van grondstofprijzen. Dit zal volgens de econoom de Duitse economie afremmen. Ook het geteisterde Japan geeft moeilijkheden voor de supply chain naar Duitsland. De Duitse import groeit sneller dan de export en daarom zijn ze zo afhankelijk van een goede distributie. Volgens de Doctorandus zal er in Japan een totaal ander beleid ontstaan op verschillende gebieden.

Zwakke Duitsers
Wat Norbert Walter aangeeft is dat Duitsland niet daadkrachtig genoeg is. Er wordt niet veel met de internationale problematiek bemoeit en de Duitse mentaliteit is dat ze wachten tot iets kapot is, dan pas gaan ze het maken.
Waar Duitsland en Amerika last van hebben is volgens hem de ‘democratie’. De verkiezingen staan voor de deur en daarom is er niemand die durf te spreken over problemen die nu aanvangen.
Ook geeft Norbert aan dat veel investeerders geen politiek-economische kennis hebben en daarom geen goede oplossingen hebben voor Griekenland.

De Duitse overheid verkeerd in een gevaarlijk stadium en de 4 procent BBP groei zal daarom ook zeker niet worden behouden, aldus Walter. Duitsland zal de komende 20 jaar en verder door de stevige bezuinigingen en de vergrijzing minder arbeiders tellen en tevens zal er minder intelligentie zijn, aldus Dr. Norbert Walter.