Icesave: net sluit zich om IJsland

De gedupeerde Icesave spaarders zijn uiterst tevreden met de uitspraak van de EFTA Surveillance Authority (ESA) dat IJsland wel degelijk de ‘rekeningen’ aan Engeland en Nederland moet betalen. De Brusselse toezichthouder stelt, net als de spaarders al claimden, dat IJsland geen enkele grond had voor discriminatie tussen de IJslandse spaarders en de buitenlandse spaarders.

icesave icesaving gerard van vlietDe 250 grotere Icesave spaarders (boven de 100.000 Euro ) wachten nog steeds op hun geld (25 miljoen totaal) en vechten al 2 ½ jaar verbeten om het terug te krijgen.

Geen discriminatie
Het wordt steeds duidelijker dat die strijd niet tevergeefs zal zijn. De uitspraak van de toezichthouder van de EFTA (European Free Trade Association, waar IJsland lid van is en daarom de Europese regels moet respecteren) bevestigt dat de IJslanders ten onrechte de eigen IJslandse spaarders wel al hun geld hebben teruggegeven en niet de buitenlandse spaarders.

“Je mag volgens de Europese regels niet discrimineren tussen spaarders. De ESA laat IJsland voor de derde keer alle hoeken van de juridische kamer zien en maakt duidelijk dat IJsland geen enkele grond had om te discrimineren tussen spaarders”, verduidelijkt Gerard van Vliet, de woordvoerder van de Icesave spaarders.

Gerard van Vliet Icesave IcesavingArgumenten bevestigd
Icsaving, de vereniging van spaarders, heeft al sinds september 2009 een klacht tegen deze discriminatie bij de EFTA liggen. In zijn boek ‘Het Icesave Drama’ geeft van Vliet alle argumenten aan waarom IJsland niet onder betalen uit komt, argumenten die nu worden bevestigd.

Net sluit zich
“Het net sluit nu om IJsland. IJsland roept steeds dat er genoeg geld uit het faillissement komt, maar daar neemt de ESA geen genoegen mee. Die stelt expliciet dat spaarders moeten kunnen rekenen op snelle compensatie, net als voor de IJslanders zelf is gebeurd. Het lijstje kul-argumenten van de IJslanders is nu echt op. Het wordt zo langzamerhand een beschamende vertoning”, meent van Vliet. IJsland heeft drie maanden om te reageren. Als IJsland weigert mee te werken gaat de zaak naar de EFTA Court om tot een uitspraak te komen. Van Vliet verwacht dat IJsland ten koste van alles de zaak zal rekken om in staat te zijn geld uit het faillissement te halen voor de betaling van de Engelse en Nederlandse claims. Volgens van Vliet hangt IJsland een veel hogere rente boven het hoofd als nu afgesproken is met beide landen (3 en 3 ½ procent) als het echt tot een rechtszaak komt.