IJsland moet schulden door Icesave binnen drie maanden betalen

IJsland krijgt drie maanden de tijd om Nederland en Groot-Brittannië de geleende miljarden euro's terug te betalen vanwege het faillissement van internetspaarbank Icesave in oktober 2008.

Dat heeft de vrijhandelsassociatie EFTA vrijdag bekendgemaakt. IJsland is Nederland en Groot-Brittannië miljarden schuldig die deze landen hebben voorgeschoten om de spaarders van Icesave te compenseren.

Voor Nederland gaat het om een bedrag van 1,3 miljard euro. Eerder tikte de EFTA IJsland ook al op de vingers omdat het niet voldeed aan de terugbetalingsafspraken met Nederland en Groot-Brittannië. De EFTA is een samenwerkingsverband tussen Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland met als doel de onderlinge vrije handel te bevorderen. Tussen de EFTA en de Europese Unie zijn onderlinge afspraken gemaakt.

De IJslandse bevolking stemde begin april in een referendum voor de tweede keer tegen het akkoord dat Groot-Brittannië en Nederland met IJsland sloten over het terugbetalen van schulden.

Vereniging
De vereniging van gedupeerde vermogende Icesaveklanten, Icesaving, reageerde vrijdagavond laat tevreden op de bekendmaking van de EFTA. ''Het net sluit zich om IJsland'', aldus woordvoerder Gerard van Vliet in een verklaring. Volgens hem laat de vrijhandelsassociatie IJsland ''alle hoeken van de juridische kamer zien''. De 250 grotere spaarders (boven de 100.000 euro) van de internetbank wachten volgens de vereniging in totaal op 25 miljoen euro.

ANP