Lagarde vol vertrouwen over IMF-baan

De Franse minister van Financiën Christine Lagarde is vol vertrouwen dat zij de hoogste baas gaat worden van het Internationaal Monetair Fonds.

Lagarde wilde zondag niet ingaan op het nieuws dat de Israëlische Stanley Fischer zich ook kandidaat heeft gesteld voor de voorname post.

''Ik ben vol vertrouwen, zeker na verschillende gesprekken hier in Egypte'', aldus de Franse minister. ''We hebben zeer goede gesprekken gevoerd.''

Egypte is een van de 24 landen die aan het einde van de maand over de benoeming beslissen.

Steun
Lagarde reist de hele wereld over om haar kandidatuur te onderstrepen. De steun van opkomende economieën zoals Brazilië, India of China wist de Franse minister nog niet te strikken. Ook Washington heeft Lagarde nog niet openlijk gesteund. Wel heeft ze de steun van de Europese Unie.

Daar kwam zondag de steun van Egypte en Indonesië bij. De Indonesische minister van Financiën, Agus Martowardojo, roemde de professionaliteit van Lagarde. ''Ze kan goed bemiddelen tussen verschillende instituten’’, aldus de minister, die Lagarde bestempelde als iemand met grote integriteit en vaardigheden.

Fischer
Zaterdag werd bekend dat Fischer, de Israëlische centralebankdirecteur, zich in de strijd heeft gemengd. Een grote kans zou de 67-jarige Fischer niet hebben. Hij moet niet alleen opboksen tegen Lagarde, maar ook tegen de Mexicaanse centralebankpresident Agustin Carstens.

Bovendien voldoet Fischer niet aan de regel dat een IMF- directeur bij benoeming niet ouder dan 65 mag zijn. Arabische landen zullen vermoedelijk ook grote problemen hebben met het idee van een Israëliër als IMF-chef.

''Hij heeft ervaring opgedaan als de nummer twee bij het IMF’’, zei Lagarde zondag nog over Fischer, die van 1994 tot 2001 bij het IMF werkte. Ze benadrukte dat het iedereen vrijstaat zich kandidaat te stellen, zonder verder commentaar te geven.

De IMF-post is vacant sinds het opstappen van Dominique Strauss-Kahn, die in New York wordt beschuldigd van aanranding van een kamermeisje.

ANP