België geeft 250.000 rekeninghouders aan bij fiscus

Volgens de Belgische krant de Tijd heeft België de gegevens van meer dan 250.000 Europese rekeninghouders aangegeven bij de fiscus. Deze rekeninghouders, waarvan 50.000 Nederlanders, hebben rente ontvangen van Belgische banken. Het is de eerste keer dat het land deze informatie prijsgeeft in het kader van Europese spaarrichtlijnen.

Bankgeheim
Belasting FiscusDe meeste bankgegevens gingen naar Frankrijk met bijna 100.000 rekeninghouders. Dit betreffen klanten van de banken BNP Paribas Ageas , Dexia en KBC . Sinds 1 januari vorig jaar heeft België deze gegevens openbaar gemaakt. Voor die tijd was het bankgeheim van kracht en hield het land alleen een forfaitaire heffing in waarna deze werd doorgestort naar de landen van herkomst.

Belastingparadijzen
Vanaf 1 juli breekt er een nieuwe fase aan voor de Europese spaarrichtlijnen. Op die dag zullen Luxemburg, Zwitserland en enkele andere Europese ‘belastingparadijzen’ een heffing moeten opleggen van 35% aan Europeanen met een bankrekening in deze landen. Momenteel bedraagt deze bronbelasting 20%.