Kamer steunt harde inzet over Griekenland

Een ruime Kamermeerderheid van de regeringspartijen VVD en CDA en de oppositiepartijen PvdA, GroenLinks, D66 en SGP steunt de harde lijn die het kabinet heeft ingezet over een nieuwe miljardenlening aan Griekenland.

Instemming komt er alleen als de Griekse regering voldoet aan strenge, harde voorwaarden en de Europese banken en pensioenfondsen een groot deel van hun leningen aan de Grieken verlengen.

Dat bleek dinsdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Minister Jan Kees de Jager reisde na het debat onmiddellijk af naar Brussel voor nieuw overleg met zijn collega’s in de zestien andere eurolanden.

Strop
Volgens De Jager dreigt voor Nederland een financiële strop van ''vele tientallen miljarden euro’s’’ als Griekenland in een chaotisch faillissement zou belanden. Nederland en veel andere EU-landen zouden daardoor bovendien opnieuw in een recessie kunnen schieten.

De Jager geeft er daarom de voorkeur aan dat de EU en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) Athene blijven helpen, maar Griekenland tegelijk pijnlijke hervormingen en bezuinigingen doorvoert. Ook moet er meer geprivatiseerd worden en moet de belastingfraude worden aangepakt.

Daarnaast wil het kabinet dat banken, pensioenfondsen en verzekeraars in Europa hun leningen aan de Grieken verlengen.

De Jager zei dinsdag dat die private partijen onder enige ''drang'' van de EU ten minste 20 tot 30 procent van het ‘financieringsgat’ moeten vullen. Hoe groot dat gat is, en hoeveel nieuw geld er dus naar Athene moet, is nog niet duidelijk. In Brussel variëren bedragen van 80 tot 120 miljard euro.

PVV
In het Kamerdebat keerde gedoogpartij de PVV en de oppositiepartijen SP en ChristenUnie zich fel tegen nieuwe reddingsplannen.

De Jager kreeg wel ruime steun van de overige partijen. ''Kiezen we voor een grote kans op een klein verlies, of een kleine kans op een gigantisch verlies. Bij twijfel niet inhalen, dus daarom steunen wij Griekenland'', verwoordde D66-Kamerlid Wouter Koolmees het gevoelen van de meerderheid.

De Jager concludeerde dat hij met een ''gerust hart’’ verder kan. ''Ik ga naar Brussel met de boodschap dat een Kamermeerderheid alleen onder heel strenge voorwaarden bereid is extra leningen te bespreken om de schade voor Nederland zo beperkt mogelijk te houden en de kans dat de Grieken terugbetalen maximaal te houden.''

ANP