Ondernemers hebben zorgen over hun bedrijf

Volgens de Van Lanschot Familiebedrijven Barometer die dinsdag is gepubliceerd hebben 44 procent van ondernemers in familiebedrijven zorgen over hun bedrijf. Ook geven 33 procent van directeuren groot aandeelhouders (DGA) aan zorgen te hebben over hun eigen situatie als DGA.

Wet en regelgeving en administratie
Vooral voor kleine familiebedrijven (20 medewerkers) in de bouwsector zijn er veel zorgen. De aspecten die de meeste kopzorgen met zich meebrengen zijn de wet- en regelgeving waar het bedrijf mee te maken heeft. Dit komt volgens het onderzoek doordat kleine bedrijven relatief meer moeten investeren om aan alle eisen te kunnen voldoen. Ook de administratieve lasten geven grote zorgen.

Geschikt personeel
Ondernemer zorgen over bedrijf
Volgens Lucien Claessens van Van Lanschot is het vinden van geschikt personeel moeilijk. 57 procent van bedrijven hebben hier veel zorgen over. Zo stelt Claessens dat de personeelskosten in Nederland aanzienlijk duurder zijn geworden. Mede door de vergrijzing en minder animo voor technische vakken op school, is het moeilijk om nieuwe personeel te vinden.
Volgens veel familiebedrijven is het hebben van een diploma minder van belang en spelen de competities van mensen belangrijker mee.

Meer dan de helft van de ondervraagde bedrijven hebben behoefte aan nieuw personeel om haar onderneming uit te breiden. Dit is echter geen groei, zo stelt Claessens.

Buitenland
Bedrijven zoeken steeds vaker personeel uit het buitenland en dit heeft een aantal redenen. De buitenlandse medewerkers zijn vaak beter gemotiveerd, goedkoper en hebben een betere kennis van zaken dan in Nederland. “Het is echter niet onmogelijk om nieuw vakbekwaam personeel in Nederland te vinden”, zo stelt Bas Kuypers, lid van Vereniging Familiebedrijven Nederland.

Next Generation Commissie
Bas Kuypers (voorzitter van Next Generation Commissie) heeft veel ervaring vanuit familiebedrijf Kuypers Installaties en hecht veel waarde aan het overgeven van een familiebedrijf aan de volgende generaties. Hiervoor is het belangrijk om vanaf het begin betrokken te zijn bij het vinden van nieuw personeel. Vooral stageplaatsen aanbieden en participeren op scholen is goed voor de binding en motivatie. Ook stelt Kuypers dat Human Resource Management (HRM) van groot belang is.