'Herstructurering Griekse schuld onontkoombaar'

Twee derde van de financieel directeuren in Europa denkt dat een herstructurering van de Griekse staatsschuld onvermijdelijk is. Dat blijkt uit een onderzoek dat werd uitgevoerd door Tilburg University en Duke University en dat vrijdag is gepubliceerd.

Bijna driekwart van de 965 ondervraagde Europese financieel bestuurders meent dat Griekenland een verlenging van de looptijd op de schulden moet krijgen en een verlaging van de rentelasten.

Twee derde denkt echter dat dit niet voldoende zal blijken en dat een meer drastische aanpak van de Griekse schuldencrisis nodig zal zijn. Meer dan de helft pleit daarbij voor een 'haircut', waarbij particuliere partijen delen in de lasten en schuldeisers minder geld terugkrijgen, aldus het onderzoek.

Daarnaast denkt respectievelijk 44 en 37 procent dat een schuldenherstructurering ook voor Portugal en Ierland mogelijk zal zijn. Verder vindt 40 procent dat een Griekse herstructurering grote risico's voor Spanje vormt vanwege de Spaanse blootstelling aan Grieks schuldpapier.

Zware bezuinigingen
De financieel directeuren denken dat Spanje ook noodsteun nodig zal hebben als Griekenland niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen.

Door zware bezuinigingen in de Europese landen vrezen de financieel bestuurders dat er een kans bestaat van 30 procent op een nieuwe recessie in Europa binnen twee jaar. De kans op een economische depressie in een van de Europese landen wordt op bijna 50 procent geschat.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder financieel bestuurders die werkzaam zijn bij beursgenoteerde en niet-beursgenoteerde bedrijven in verscheidene Europese landen. De bedrijven hebben omzetten die oplopen tot 5 miljard euro.

ANP