Besluit hulppakket Griekenland uitgesteld

De ministers van Financiën van de eurolanden nemen begin juli een besluit over extra steun aan Griekenland. De private sector zal daarin een rol gaan spelen.

Dat staat in een verklaring, die is opgesteld door de bewindslieden. Zij vergaderden tot in de nacht van zondag op maandag in Luxemburg over de kwestie. Eurocommissaris Olli Rehn (Monetair Beleid) hintte in de afgelopen week al op uitstel van het besluit tot begin volgende maand. Hoe en onder welke voorwaarden de private sector meedoet, is nog onduidelijk.

Bezuinigingen
Griekenland kan binnenkort de volgende 12 miljard tegemoet zien van de lening van in totaal 110 miljard die het vorig jaar kreeg toegezegd van de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Voorwaarde is wel dat het Griekse parlement dinsdag instemt met de bezuinigingsplannen van premier George Papandreou.

Naast die 110 miljard hebben de noodlijdende Grieken binnen afzienbare tijd een nieuwe lening nodig. Het gaat naar verwachting om circa 80 tot 85 miljard euro. Daarvan zou ongeveer 25 miljard voor rekening van de private sector komen. De rest betalen de EU en het IMF.

ANP