11 procent minder winst voor Panasonic

Panasonic Corporation heeft maandag een 270 miljard yen (3,4 mld euro) operationele winst bekend gemaakt. Dit is echter 11 procent minder dan een jaar eerder door moeilijkheden in de voorraadketen naar aanleiding van de natuurrampen die Japan teisterde.

De markt verwachtte een winst van 262,6 miljard yen, deze was gebaseerd op een gemiddelde van de verwachtingen van 21 analisten die door Thomson Reuters was gepolst.

De maker van Viera televisies en Lumix camera’s hadden vorig jaar 305 miljard yen winst en als het niet aan de effecten van de natuurrampen lag had er dit jaar 310 miljard yen als winst in de boeken gestaan.

Natuurrampen Japan
Panasonic Hoofdkantoor JapanPanasonic heeft in april gezegd om 17.000 medewerkers de laan uit te zetten en bijna 70 fabrieken over de hele wereld te sluiten in de komende twee jaar. CEO Fumio Ohtsubo van Panasonic gaf in mei toe dat de effecten van de aardbeving minder rampzalig voor het bedrijf waren, maar verwachte dat de navolgen langer duurden dan verwacht was. Zoals veel concurrenten van Panasonic zijn deze vooruitzichten pas later bekendgemaakt omdat er nog veel onduidelijk was over de effecten van de aardbeving, tsunami en kernramp in Japan.