IMF maant eurolanden tot actie

De schuldencrisis bedreigt het economisch herstel in Europa en toont de noodzaak voor meer samenwerking in de EU. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een maandag gepubliceerd rapport.

''Het gedegen economisch herstel zet door, maar dreigt te worden overschaduwd door de crisis in de periferie'', waarschuwt het IMF. ''Zonder ingrijpende actie kunnen de spanningen overslaan op de kernlanden van het eurogebied en wereldwijd grote gevolgen hebben.''

Om de muntunie te versterken moeten de regeringsleiders in Europa over hun schaduw stappen en meer werk maken van economische en financiële integratie, vindt het IMF. ''Beleidsmakers hebben zich gericht op nationale prioriteiten, maar de sleutel tot succes ligt in de kracht van de economische unie.''

Ingedamd
Met behulp van economische hervormingen en financiële steun kan de schuldencrisis worden ingedamd, aldus het IMF. Het noodfonds voor eurolanden zou daarvoor wel meer mogelijkheden moeten krijgen om obligaties van landen te kopen.

Het fonds pleit verder voor scherper toezicht op het economisch beleid van landen. Daarbij zou niet alleen volgens vaste regels naar overheidstekorten en -schulden moeten worden gekeken, maar ook naar de ontwikkeling van de concurrentiepositie van afzonderlijke landen.

ANP