'Niet Griekenland maar Duitsland is de grootste schuldenaar uit de geschiedenis'

Duitsland moet misschien een toontje lager zingen waar het de Griekse staatsschuld betreft, want geen ander land ter wereld zat in de 20ste eeuw dieper in de schulden dan wij. Dat zegt de Duitse historicus Albrecht Ritschl in een interview met het weekblad Der Spiegel.

Grootste faillisement ooit
Duitsland was in de 20e eeuw verantwoordelijk voor het grootste faillissement in de geschiedenis. De huidige financiële stabiliteit en zijn status als eerste van de Europese klas dankt het land enkel en alleen aan de Verenigde Staten, die zowel na de Eerste als de Tweede Wereldoorlog afstand hebben gedaan van een hoop geld. Maar dat zijn we helaas alweer vergeten.

Hyperinflatie Duitsland WirtschaftswunderRitschl verduidelijkt dat de Weimarrepubliek van 1924-1929 op krediet en geleend geld van de Amerikanen leefde, die betaalden voor de herstellingen van de schade door de Eerste Wereldoorlog aangericht. Toen in 1931 de kredietpiramide crashte was het Amerikaanse geld weg, wat niet enkel een enorm verlies voor de VS betekende, maar ook nog eens verwoestende gevolgen had voor de wereldeconomie.

Zeer coulant tegen de Duitsers
Ook na de Tweede Wereldoorlog weigerden Amerika en andere bezette landen - waaronder Griekenland - hoge herstelbetalingen te vragen aan Duitsland. Dat en niets anders heeft de financiële basis gelegd voor het Duitse Wirtschafswunder. 'We moeten dus misschien even naar onszelf kijken en een andere toon aanslaan tegen de Grieken. Zoniet dreigt onze houding zich tegen ons te keren.'

Express.be