EU wil stresstest banken om Griekenland

De Europese Unie heeft 91 Europese banken opgedragen om de potentiële verliezen die ze kunnen lijden op Griekse en andere staatsobligaties in kaart te brengen. Dit hebben bronnen binnen de banken en nationale toezichthouders dinsdag gezegd.

Het geschatte verlies dat de banken moeten opgeven, zou gebaseerd zijn op enerzijds de kans dat een land in gebreke blijft, en anderzijds het verlies dat wordt geleden als dit ook daadwerkelijk gebeurt.

De banken moeten deze inschattingen maken in de aanloop naar een Europese bankenstresstest, die als doel heeft het vertrouwen van investeerders in de sector te herstellen.

Stresstest
Vorig jaar mislukte de stresstest grotendeels. Ierse banken die de test doorstonden, moesten even later toch worden gered. ''Banken worden nu veel strenger getest dan vorig jaar en dan in de originele versie van de plannen voor dit jaar. Dat zal helpen om de geloofwaardigheid van de testen te vergroten'', zei een bankmedewerker tegen persbureau Reuters.

De datum waarop de resultaten van de stresstesten zullen worden gepubliceerd, zal worden aangekondigd ''nadat de grote beslissingen rondom Griekenland zijn genomen'', aldus een EU-bron.

ANP