Chinese beleggers drijven prijzen buitenlands vastgoed op

ijke Chinezen beleggen steeds meer in buitenlands vastgoed. Dat blijkt uit cijfers van de vastgoedgroep Colliers International. Eén van de achterliggende redenen is de verwachting dat de Chinese inflatie zal blijven stijgen. Colliers International merkt op dat Chinese klanten de voorbije zes maanden een bedrag van 200 miljoen dollar hebben besteed aan buitenlandse aankopen. Daarbij is er volgens de vastgoedgroep vooral interesse voor eigendommen in Canada, Groot-Brittannië en Australië.

"In Vancouver vormen Chinese kopers volgens Colliers inmiddels al 29 procent van de vastgoedaankopen," merkt de Chinese krant China Daily op. "Alan Liu, managing director van de Noord-Aziatische divisie van Colliers International, zegt te verwachten dat deze trend een verdere groei zal kennen, aangezien de Chinese overheid een strikte beperking oplegt op het aantal woningen dat een gezin in een aantal belangrijke Chinese steden kan kopen." Er wordt opgemerkt dat de grote Chinese interesse de vastgoedprijzen in Vancouver het voorbije jaar al met 12 procent heeft doen stijgen.

Dezelfde situatie wordt opgetekend in Londen. Het onderzoeksbureau Savills merkt op dat het aandeel van Chinese beleggers op de Londense vastgoedmarkt tot nu toe beperkt blijft tot 3 procent. Dat heeft volgens het onderzoeksbureau vooral te maken met het feit dat het voor Chinese investeerders niet gemakkelijk is om hun geld te exporteren. "Indien Chinese beleggers het investeringstempo van miljardairs uit andere landen beginnen te volgen, mag op de Londense vastgoedmarkt een prijsverhoging tot 15 procent verwacht worden."

De voorbije vier jaar is de groei van de wereldwijde miljardairs-populatie grotendeels geconcentreerd in China en de voormalige Sovjet-republieken. Een groeiend aantal Chinese miljardairs zou inmiddels zijn vermogen deponeren op het Britse belastingvriendelijke eiland Jersey.

Express.be