Grieken ruilen spaargeld om in goudstukken

De socialistische regeeing van de Griekse premier George Papandreou won gisteren een vertrouwensstemming in het Griekse parlement. Het ging om een cruciale stemming want de val van de regering had vrijwel zeker geleid tot een bankroet van Griekenland.

Maar Griekse burgers nemen Papandreou's voornemen om 'het land te redden' met een grote korrel zout. Ze nemen het zekere voor het onzekere en ruilen hun cash geld steeds vaker om voor goud in anticipatie van een mogelijk Grieks faillissement.

Vooral goudstukken zijn populair. Bij het begin van de financiële crisis werden voor het eerst meer goudstukken verkocht dan goud in staven, vandaag is de ratio zelfs vijf tegen één. De meeste mensen bewaren hun stukken gewoon in huis.

In 2010 haalden de Grieken zo'n 30 miljard euro van hun bankrekekeningen; zo'n 12,3% van het totale spaartegoed. Nog eens 8 miljard euro verdween naar Cyprus, maar ook die stroom lijkt ondertussen te zijn drooggelegd omdat verwacht wordt dat Cypriotische banken evenmin een Grieks faillissement zouden overleven.

Express.be