Recordaantal miljonairs in wereld

Het wereldwijde aantal miljonairs is vorig jaar met 8,3 procent toegenomen tot een record van 10,9 miljoen ten opzichte van 2009. In Nederland steeg het aantal miljonairs met 10,2 procent tot een record van 134.100.

Dat blijkt uit het World Wealth Report van Bank of America , Merrill Lynch en Cap Gemini dat woensdag werd gepubliceerd.

Het totale vermogen van de miljonairs kwam vorig jaar uit op wereldwijd 42.700 miljard dollar (29.688 miljard euro).

Dat is een stijging van 9,7 procent en het hoogste niveau ooit gemeten. Het toegenomen vermogen is vooral te danken aan het herstel van de wereldeconomie, de stijgende beurskoersen en grondstoffenprijzen en groei van de vastgoedmarkt.

Vooral in Azië nam het aantal miljonairs flink toe, met een groei van 9,7 procent tot 3,3 miljoen. In Noord-Amerika ging het aantal mensen met een besteedbaar vermogen van minstens 1 miljoen dollar met 8,6 procent omhoog tot 3,4 miljoen en in Europa met 6,3 procent tot 3,1 miljoen.

Vrouwen
Verder blijkt uit het onderzoek dat miljonairs steeds vaker relatief jong zijn, vooral in het Verre Oosten. Het wereldwijde aantal miljonairs jonger dan 45 jaar was vorig jaar 17 procent tegen 13 procent in 2008. In Azië (exclusief Japan) is 41 procent van de miljonairs jonger dan 45 jaar tegen 17 procent in Europa. De wereldwijde gemiddelde leeftijd van miljonairs bedroeg vorig jaar 67 jaar.

Ook zijn miljonairs steeds vaker vrouwen. Het wereldwijde aandeel van vrouwen bedroeg vorig jaar 27 procent tegen 24 procent in 2008, aldus de studie. Uit het onderzoek komt verder naar voren dat gemiddeld 29 procent van de luxebestedingen van miljonairs dure auto's, jachten en privé-vliegtuigen betreffen.

Ruim een vijfde wordt gespendeerd aan kunstverzamelingen en eenzelfde percentage aan juwelen, edelstenen en dure horloges. De rest wordt uitgegeven aan onder meer dure wijnen, antiek, muntencollecties, sportverenigingen, renpaarden en reizen.

ANP