IEA geeft 60 miljoen vaten olie vrij uit strategische reserves

De Amerikaanse president Obama spreekt de strategische oliereserves van zijn land aan en gaat 30 miljoen vaten vrijmaken om nieuwe prijsstijgingen te vermijden. De vrijgave maakt deel uit van een plan van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) om volgende maand 60 miljoen vaten op de markt te brengen vanuit strategische reserves in de VS (50%), Europa (30%) en Azië (20%). Het IEA wil zo compenseren voor het gebrek aan olieaanbod uit het Midden-Oosten in het algemeen en Libië in het bijzonder.

Voor Amerika gaat het om de belangrijkste vrijgave uit de U.S. Strategic Petroleum Reserve in de geschiedenis. Het Witte Huis doet geen voorspellingen over de invloed die deze vrijgave op de prijs aan de pomp kan hebben, maar hoopt daarmee de voorraden tijdens de traditioneel drukke zomermaanden op de Amerikaanse wegen wat op te drijven. De Amerikaanse reserves bedragen 727 miljoen vaten. Een vrijgave van 30 miljoen vaten zal dus een beperkt impact hebben op de olievoorraden.

Vele analisten reageren verbaasd omdat de olieprijzen al twintig opeenvolgende dagen dalen. Anderen zien in de vrijgave een bijkomende zet om het oliekartel Opec verder onder druk te zetten en te verzwakken. De Opec slaagde er twee weken geleden niet in om tot een compromis over de olieproductie te komen en de eensgezindheid binnen het kartel lijkt ver zoek. Iran en nog twee andere Golfstaten hebben ondertussen al gereageerd door te zeggen dat de vrijgave totaal ongerechtvaardigd en onnodig is.

Zoals uit onderstaande grafiek van FinViz valt af te leiden ging de olieprijs in de uren na de aankondiging van het IEA scherp omlaag:

olieprijs Crude olie oil IEA

Express.be