Prof. dr. Steenbeek bijzonder hoogleraar Risicobeheer van pensioenfondsen

Prof. dr. Onno Steenbeek is per 1 februari 2012 benoemd tot bijzonder hoogleraar Risicobeheer van Pensioenfondsen vanwege het Erasmus Trustfonds in de Erasmus School of Economics (ESE).

Prof. dr. Steenbeek bijzonder hoogleraar Risicobeheer van pensioenfondsen
Prof. dr. Steenbeek bijzonder hoogleraar Risicobeheer van pensioenfondsen

Steenbeek (1967) was al lange tijd universitair docent verbonden aan de sectie Finance van ESE. Speerpunt van Steenbeeks werk in de Erasmus School of Economics wordt het uitbouwen van onderzoek en onderwijs op het gebied van de pensioenvoorziening en het versterken van de relatie met de pensioensector. Hij richt zich als ‘praktijkhoogleraar’ met name op het risicobeheer van pensioenfondsen. Daarnaast blijft hij voor vier dagen per week als directeur ALM verbonden aan APG Algemene Pensioengroep.

De co-redactie in 2006 van een boek over de kosten en baten van collectieve pensioenfondsen markeerde een verschuiving van focus in de richting van pensioenvraagstukken. Sindsdien is Steenbeek zowel in de praktijk als in de wetenschap actief op het terrein van pensioenfondsbeheer in het algemeen en vraagstukken rond ALM, regelgeving en risicomanagement in het bijzonder.

Steenbeek studeerde Bedrijfseconomie en Japankunde aan de Erasmus Universiteit. Hij deed promotieonderzoek bij de Japanse Centrale Bank en Keio Universiteit en promoveerde in 1996 in Rotterdam op financiële regelgeving. In het onderwijs heeft hij vele jaren ervaring in de Bachelor- en de Masteropleiding, maar ook in executive trainingen in binnen- en buitenland.