VS steunen kandidatuur Lagarde ook

De Verenigde Staten steunen de kandidatuur van Christine Lagarde voor de topfunctie bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat meldde de Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner dinsdag.

Daarmee is de benoeming van Lagarde zo goed als beklonken. Met de toezeggingen van onder meer Europa, de Verenigde Staten, Rusland en China op zak heeft de Franse minister van Financiën ruim voldoende stemmen achter zich om de functie binnen te halen.

aandelenbeursGeithner roemde het ''buitengewone talent en de brede ervaring'' van Lagarde. ''Wij voelen ons aangemoedigd door de brede steun die ze heeft verworven onder de lidstaten van het IMF, inclusief de opkomende economieën.''

Ongenoegen
Nieuwe economische grootmachten als China, India en Brazilië spraken eerder hun ongenoegen uit over de claim van Europa op het leiderschap van het IMF.

De opkomende landen schaarden zich echter niet unaniem achter de tegenkandidaat van Lagarde, de Mexicaanse centralebankpresident Augustin Carstens. Hij kreeg wel steun van Latijns-Amerikaanse landen, Canada en Australië.

Strauss-Kahn
Het 24-koppig IMF-bestuur komt dinsdag in Washington bijeen om te praten over de opvolging van Dominique Strauss-Kahn. Die gaf zijn positie bij het IMF vorige maand op nadat hij was gearresteerd op verdenking van aanranding van een kamermeisje in een hotel in New York.

De bestuurders hebben eerder al aangegeven op zoek te gaan naar onderlinge overeenstemming over de benoeming van de nieuwe 'managing director' van het fonds. Een formele stemming is dan niet noodzakelijk.

ANP