Griekenland stemt voor, AEX reageert positief

De Griekse overheid heeft voor het bezuinigingsplan gestemd. Van de 300 parlementsleden stemden 155 voor het plan en 138 tegen. Het land moet in de komende vijf jaar 28,4 miljard euro bezuinigen om de internationale leningen van 12 miljard euro te krijgen. De AEX reageert positief op het nieuws met een stijging van 1,7 procent om 17:00 op een stand van 335,50 punten. De rente voor Griekse staatleningen is met twee procent gedaald naar 26 procent.


go markets beurs beleggenUitslag goed ontvangen
Met deze uitslag is het land nog niet gered, maar is wel een belangrijke stap voorwaarts gezet. Volgens EU-president Herman van Rompuy en voorzitter José Manuel Barroso is dit goed voor de begrotingsstabiliteit en economische hervormingen. Volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel is dit heel goed nieuws. De vlag kan echter nog niet uit volgens Jan Kees de Jager omdat het Griekse parlement donderdag nog moet stemmen over de wetgeving omtrent de bezuinigingsmaatregelen.

aandelenbeursInhoud van het bezuinigingspakket
Het bezuinigingspakket bestaat uit onder andere belastingverhoging. Er komen extra heffingen op inkomen, er geldt een lagere belastingvrije som, de BTW voor de horeca sector gaat omhoog naar 23 procent en er zal een nieuwe belasting worden geheven op onder andere boten, auto’s en zwembaden. Door de bezuinigingen zullen de ambtenarensalarissen met 15 procent dalen, er zal minder geld zijn voor defensie, sociale zekerheid en gezondheidszorg. Ook zullen er 150.000 banen worden geschrapt bij de overheid. Als klap op de vuurpijl zullen overheidsinstanties worden geprivatiseerd wat 50 miljard euro zou moeten opleveren. Hierbij gaat het onder andere om banken, havens, vliegvelden en het waterleidingsbedrijf.