'Grieks besluit heel goed nieuws'

De goedkeuring van het bezuinigingsplan van de regering-Papandreou door het Griekse parlement is ''heel goed nieuws''. De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft dat woensdag via een woordvoerder laten weten.

Het Griekse parlement stemde met een kleine meerderheid voor het bezuinigingspakket.
Minister Jan Kees de Jager (Financiën) vindt het ''goed nieuws''. ''We zitten toch in hetzelfde schuitje, wij hebben er ook belang bij dat Griekenland erbovenop komt.''

Instemming door het Griekse parlement met de bezuinigingen was een belangrijke eis van Nederland om verder te praten over financiële steun aan Athene.

go markets beurs beleggenRMaatregelen
De Jager benadrukte dat de vlag nog niet uitgaat, omdat het Griekse parlement donderdag nog moet stemmen over wetgeving die samenhangt met de bezuinigingsmaatregelen, onder meer de privatisering van staatsbedrijven ter waarde van 50 miljard euro.

Maar de stemming woensdag is een eerste stap. ''Dit is heel belangrijk, als het niet was gebeurd, dan was het allereerst enorm problematisch voor de Grieken geweest. Dan waren ze nog verder in het moeras gezakt."

"Maar het is ook goed nieuws voor financiële stabiliteit in de rest van Europa en van de wereld. Nu kunnen we de stap nemen om die met elkaar te bewaken'', aldus De Jager.

Stap
De goedkeuring van het bezuinigingspakket is ''een belangrijke stap voorwaarts naar de noodzakelijke begrotingsstabiliteit en economische hervormingen. EU-president Herman Van Rompuy en voorzitter José Manuel Barroso hebben dat woensdag gezegd in een eerste reactie.

Ze wezen erop dat met de stemuitslag het sombere scenario van een bankroet verder weg is geraakt. ''Dit was een stem van nationale verantwoordelijkheid.''

Invulling
Beiden wezen erop dat donderdag de ogen van Europa weer op Athene zijn gericht, als het Griekse parlement stemt over de invulling van de bezuinigingen.

Een tweede positieve uitkomst plaveit de weg voor de volgende tranche van 12 miljard euro van de lening van 110 miljard die de Grieken vorig jaar is toegezegd. Ook een spoedige tweede lening voor de Grieken komt dan in beeld, stellen Van Rompuy en Barroso.

Mijlpaal
Voorzitter Jerzy Buzek van het Europees Parlement noemt het goedkeuren van het bezuinigingspakket van de regering-Papandreou door het Griekse parlement ''een mijlpaal''. ''Deze maatregelen zullen helpen de Griekse financiële geloofwaardigheid te herstellen en het begrotingstekort en de staatsschuld weer op op het pad van de duurzaamheid te krijgen'', aldus Buzek woensdag in een reactie.

De bezuinigingen zijn nodig, wil Griekenland financiële hulp krijgen van EU en Internationaal Monetair Fonds, onderstreepte de parlementsvoorzitter.

ANP