'Goed nieuws voor grote Icesave-spaarders'

Goed nieuws voor Nederlanders die meer dan een ton aan spaargeld hadden staan op de IJslandse internetspaarbank Icesave. De curatoren van het failliete Icesave verwachten dat uit de boedel van moederbank Landsbanki 99 procent van de schulden kan worden betaald.

Minister Jan Kees de Jager van Financiën meldde dat woensdag aan de Tweede Kamer.
De Nederlandsche Bank had eerder al alle spaartegoeden tot 100.000 euro terugbetaald aan gedupeerde Nederlanders. Ongeveer 250 van de zogenoemde honderdduizendplus-spaarders hebben volgens hun belangenvereniging samen nog 25 miljoen euro tegoed.

De curatoren hebben aangegeven dat mogelijk eind dit jaar 30 procent van de schulden wordt terugbetaald. De hele boedel zou in 2017 kunnen worden voltooid.

go markets beurs beleggenSchulden
De vrijhandelsorganisatie EFTA bepaalde eerder deze maand dat IJsland drie maanden de tijd heeft om de schulden aan Nederland en Groot-Brittannië terug te betalen. Die schoten de tegoeden van de spaarders in eigen land voor.

Voor Nederland gaat het om een bedrag van 1,3 miljard euro. IJsland wil de schulden terugbetalen uit de boedel van Landsbanki en daar twee jaar de tijd voor nemen.

Dode mus
De grotere Icesave spaarders betichten De Jager ervan onzin uit te kramen. “Voor de zoveelste keer maakt De Jager de spaarders blij met een dode mus. Onze leden worden ook nu weer gefeliciteerd door hun omgeving, terwijl het een onzinbericht is", meent Gerard van Vliet, woordvoerder van spaardersvereniging Icesaving.

Eerst moeten volgens Van Vliet alle lopende rechtszaken worden afgehandeld. Dat kan volgens hem "wel zes jaar duren". Bovendien moet zo'n 70 procent van het geld nog binnenkomen door de verkoop van aandelen in bedrijven. "Ook een onzekere factor."

Volgens de gedupeerde spaarders heeft De Jager zelf nadrukkelijk belang bij positieve berichtgeving.

ANP