Investeerder koopt Duitse DSB-leningen

Investeringsmaatschappij Novapars Capital koopt de Duitse leningenportefeuille uit de failliete boedel van DSB. Dat heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt.

De Duitse portefeuille bestaat uit hypotheken, zogenoemde ambtenarenleningen en autoleningen, aldus Novapars. ''De kwaliteit van de Duitse portefeuille is significant beter dan die van de Nederlandse'', zei directeur Gerben Willems van Novapars.

''Er is veel behoudender uitgeleend.'' In Duitsland werd ook geen gebruik gemaakt van de omstreden koppelverkoop.

go markets beurs beleggen
Waarde
Behalve de portefeuille, die een totale waarde vertegenwoordigt van ongeveer 115 miljoen euro, neemt het bedrijf uit Naarden ook de klantenservice en kantoormensen in Düsseldorf over. Novapars zegt evengoed ook naar de Nederlandse en Belgische portefeuilles in de DBS-boedel te kijken.

''Dat past in ons geografische bereik.'' Maar een bieding daarop is nu nog niet aan de orde. De Duitse portefeuille werd bemachtigd via een veiling. ''Ik weet niet of we het hoogste bedrag geboden hebben, ik denk dat het ook een rol speelde dat we de backoffice wilde overnemen'', meent Willems. Met die backoffice wil Novapars de activiteiten in Duitsland verder uitrollen.

Trend
Novapars bestaat nu anderhalf jaar en dit is de eerste aankoop. ''Maar we verwachten dat er meer op ons pad komt. We zien een trend dat steeds meer banken delen van hun portefeuille verkopen om te voldoen aan de strengere kapitaaleisen.''

Zodoende denkt de maatschappij in Duitsland meer overnames te kunnen doen, waarbij de backoffice ingezet kan worden.

Voor deze overeenkomst is samengewerkt met NIBC, dat met een lening voor een deel in de financiering voorzag. Welke investeerders Novapars vertegenwoordigt, wil Willems niet zeggen.

ANP