Brussel belooft Nederland 1 miljard bonus

Nederland behoudt de komende jaren een eerder gekregen voordeel van 1 miljard euro per jaar op de EU-begroting, zo heeft de Europese Commissie voorgesteld.

De eerder bedongen korting van 1 miljard euro op de contributie wordt omgezet in een bonus van 1 miljard euro op de inkomsten. ''Nederland krijgt 1 miljard euro'', zei EU-commissaris Janusz Lewandowski (Begroting) donderdag in het NOS-journaal.

go markets beurs beleggenMinister Jan Kees de Jager van Financiën vindt het voorstel van de Commissie ''absoluut niet voldoende''. Hij ziet het wel als ''een stap vooruit'' dat de Commissie erkent dat Nederland ''een bijzondere positie heeft en dat we minder geld aan de EU moeten betalen''. Volgens ingewijden is de door Lewandowski voorgestelde bonus een bruto bedrag waar nog honderden miljoenen euro's vanaf gaat.

Speciale regeling
De speciale regeling was in 2005 afgedwongen door minister Gerrit Zalm (Financiën) en premier Jan Peter Balkenende, nadat Nederland eerder de Europese grondwet had weggestemd. De korting moest voorkomen dat Nederland de grootste nettobetaler aan de EU zou blijven per hoofd van de bevolking. Desondanks werd Nederland enige tijd geleden opnieuw de grootste nettobetaler van de Europese Unie.

De EU-landen en het Europarlement bespreken het voorstel van de Europese Commissie binnenkort.

ANP