Akkoord over 12 miljard voor Athene verwacht

De ministers van Financiën van de eurolanden, onder wie Jan Kees de Jager, zullen waarschijnlijk zaterdagavond tijdens een teleconferentie het licht op groen zetten voor een lening van 12 miljard voor Griekenland.

Het betreft een nieuw deel van het bedrag van 110 miljard euro dat EU en Internationaal Monetair Fonds (IMF) Griekenland vorig jaar hebben toegezegd.

aandelenbeursIngewijden hebben dat vrijdag gemeld. Het Griekse parlement heeft deze week ingestemd met een omvangrijk bezuinigingspakket, waardoor Athene aan de voorwaarde heeft voldaan voor de nieuwe tranche. De Griekse regering moet het geld half juli hebben, omdat ze anders niet meer aan haar verplichtingen kan voldoen.

De teleconferentie van de ministers komt in de plaats van een bijeenkomst in Brussel die voor zondagmiddag voorzien was. Daar zou ook gesproken worden over een nieuwe noodlening voor Griekenland, maar de besluitvorming daarover wordt uitgesteld.

Over de nieuwe noodlening van naar verluidt circa 80 miljard praten de euroministers op 11 juli tijdens een regulier beraad. Het is de bedoeling dat banken en andere private financiers ook een deel ervan voor hun rekening nemen.

ANP