China wil 'belangrijk pakket' Facebookaandelen kopen

Een Chinees SWF (Sovereign Wealth Fund) zou de Amerikaanse Citibank hebben benaderd met de vraag of die bank ‘een belangrijk pakket’ Facebookaandelen zou kunnen kopen. Het webmagazine Silicon Alley Insider heeft het nieuws van een bron binnen de sector die regelmatig aandelen van Facebookwerknemers opkoopt.

Een SWF is een beleggingsfonds dat beheerd wordt door de overheid van een land en waarin die overheid daarmee een overwegende mate van zeggenschap heeft ten aanzien van het beleggingsbeleid.

Volgens de bron zouden een Chinees en een Midden-Oosters SWF voor in totaal 1,2 miljard dollar aan Facebookaandelen willen bemachtigen. Het nieuws is op zijn minst opmerkelijk omdat China een lange traditie van internetcensuur heeft. Toch blijft 1,2 miljard dollar een fractie van een site die volgend jaar naar de beurs zou gaan tegen een waarde van om en bij de 100 miljard dollar.

De aandelen zouden de Chinezen evenmin stemrecht geven. De kans dat Mark Zuckerberg de deal goedkeurt - Facebook is voorlopig nog altijd een privé-onderneming- is niet klein. Eerder gaf de baas van ‘s werelds grootste sociale netwerk aan grootse plannen voor China te koesteren.

Express.be