Zeldzame aardmetalen niet zo zeldzaam?

Een team Japanse wetenschappers heeft diep onder het zeeoppervlak een natuurlijke voorraad zeldzame aardmetalen aangetroffen die 1.000 keer groter zou zijn dan wat op aarde bestaat. Dat meldt het Japanse mediaconcern Nikkei . Weinig mensen weten wat zeldzame aardmetalen zijn, doch het moderne leven zou onmogelijk zijn zonder deze onbekende groep metalen, waaronder neodymium, dysprosium etc. In elektronische apparaten als mobiele telefoons, mp3-spelers en computers, maar ook in zonnepanelen en glasvezel wordt veelvuldig gebruik gemaakt van zeldzame-aardelementen.

De wetenschappers zullen hun bevindingen vandaag publiceren in de elektronische versie van het Britse vakblad Nature Geoscience.

De voorraden bevinden zich op de bodem van een strook zee die van het oosten tot het westen van de Amerikaanse staat Hawaï strekti, evenals in de buurt van Tahiti in Frans Polynesië. De meeste van deze zones bevinden zich in internationale wateren op een diepte van 3,5 tot 6 kilometer en hebben een totale opprevlakte van 11 miljoen vierkante meter. Geschat wordt dat ze zo'n 100 miljard ton zeldzame aardmetalen bevatten.

Volgens de onderzoekers kunnen deze aardmetalen op een paar uur worden bovengehaald. Om dat te doen is wel toelating vereist van de International Seabed Authority (VN). Indien dat gebeurt zouden de aardmetalen kunnen worden ontwikkeld door de verschillende rechthebbende landen.

Verschillende analysten waarschuwden de voorbije maanden voor een escalatie van het probleem met zeldzame aardmetalen omdat China, dat verantwoordelijk is voor 97% van het wereldverbruik, de uitvoer ervan als politiek wapen inzette en tijdelijk stopzette. China heeft geen natuurlijk monopolie (het heeft slechts een derde van 's werelds reserves) op zeldzame aardmetalen, maar omdat de prijzen die het land voor deze metalen rekent zo laag zijn heeft de concurrentie in andere landen er de brui aan heeft gegeven.

Express.be