Eerste parkeergaragefonds voor particuliere beleggers

Vanaf vandaag kunnen particuliere beleggers investeren in parkeergarages. Bouwfonds REIM lanceert het Bouwfonds European Parking Fund III. Het fonds investeert in een vastgoedportefeuille, bestaande uit 21 parkeergarages verspreid over zes landen.

De 21 parkeergarages zijn verdeeld over Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, België, Frankrijk en Spanje. Hiervan zijn 19 parkeergarages binnenstedelijk gesitueerd in grote Europese steden waaronder Amsterdam, London, Madrid, Marseille en Parijs. De overige 2 parkeergarages liggen bij ziekenhuizen. De garages worden geëxploiteerd door onder andere VINCI Park en Q-Park. Taco Schepers, Marketing Manager Private Clients bij Bouwfonds REIM: “Investeringen in parkeergarages zijn populair. Dat is ook terecht, want uit onderzoek van onze afdeling Research blijkt dat deze vorm de meest stabiele vastgoedbelegging is.





Parkeergarage


Parkeergarage

Voor het eerst is het nu mogelijk voor particuliere beleggers om te profiteren van deze groeiende markt.
” Deelname in het fonds is mogelijk met participaties van EUR 50.000 (minimale afname van twee participaties). Het verwachte totaal beleggersrendement bedraagt circa 8,3 procent per jaar.

Bewezen track record
Het fonds zal investeren in een reeds bestaand institutioneel parkeergaragefonds van Bouwfonds REIM. Dit fonds is opgericht in 2005 en is het eerste in Europa dat uitsluitend in parkeergarages belegt. De portefeuille is op 31 december 2010 getaxeerd op circa EUR 262 miljoen, waarvan 45% bestaat uit vreemd vermogen.

Parkeergarages meest stabiele vastgoedbelegging
Parkeergarages zijn de meest stabiele vastgoedcategorie. Door continue schaarste en stijgende parkeertarieven hebben parkeergarages, ondanks de economische crisis, over de periode 2004 tot 2009 goede rendementen opgeleverd. De parkeertarieven zijn 2,5 keer harder gestegen dan de inflatie. In Nederland met gemiddeld 5% per jaar, in sommige gevallen zelfs meer dan 10% op jaarbasis. In Europa stijgen de parkeertarieven ook gemiddeld met 5%.

Door een verwachte stijging van het aantal auto’s en een stijging van de parkeertarieven bieden investeringen in parkeergarages goede vooruitzichten. Daarnaast is er sprake van extra inkomstenzekerheid. Schepers: “Doorgaans worden er 15 tot 30-jarige huurcontracten afgesloten. En wanneer een exploitant onverhoopt niet meer aan zijn verplichtingen zou kunnen voldoen, dan blijft de kasstroom van betalende parkeerders gewoon bestaan.” De gewogen gemiddelde restlooptijd van de parkeergarages in deze portefeuille bedraagt circa 16 jaar.