Steun Europarlement voor hogere uitgaven

De Europese Commissie kan op steun rekenen in het Europarlement voor haar voorstel om de EU-uitgaven in de periode 2014-2020 te verhogen. Enkele linkse fracties vinden de groei zelfs te bescheiden.

Ook het plan om te zorgen voor meer eigen Europese middelen door een taks op financiële transacties en een Europese btw in te voeren, valt bij een meerderheid in goede aarde.

Dat bleek dinsdag in Straatsburg, waar het Europarlement in debat ging met voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie. Die presenteerde vorige week zijn nieuwe meerjarenbegroting.

Uitgaven
De EU-uitgaven zouden met 7 procent moeten stijgen tot 1083 miljard euro. Een aantal EU-landen, waaronder Nederland en het Verenigd Koninkrijk, had juist op een bevriezing aangedrongen.

Voorzitter Martin Schulz van de socialistische fractie (waartoe de PvdA behoort) noemde het plan van Barroso ''moedig''. Fractieleider Guy Verhofstadt van de liberalen (met VVD en D66) loofde vooral het voorstel voor EU-belastingen.

Kritiek
Alleen enkele rechtse fracties hadden scherpe kritiek. Zo hekelde PVV'er Lucas Hartong de ''brij van duurbetaalde projecten'' op de Europese begroting, die volgens hem geen enkel waarde hebben. Hij noemde het terecht dat Nederland en andere lidstaten een bevriezing van de EU-uitgaven willen.

D66'er Gerben Jan Gerbrandy en GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout hielden Hartong voor dat de Nederlandse regering haar eigen begroting de komende jaren met 10 procent laat stijgen.

De Europese Commissie moet nu over haar begrotingsplannen een akkoord zien te bereiken met de EU-lidstaten. Dat gaat naar verwachting geruime tijd duren.

ANP