Zorgen om Basel 3

De kritiek op de steeds stijgende kapitaalseisen is terecht fors aan het toenemen aldus Roger Doig, kredietanalist bij het Engelse Schroders . Zelfs Jamie Dimon, de CEO van JP Morgan, twijfelt openlijk aan de effectiviteit hiervan en vroeg zelfs daarom aan Fed-voorzitter Bernanke of deze eisen uberhaupt wel gemodelleerd waren. Dimon vreest daarom eerder voor een averechts effect van juist minder leningen door banken in plaats van meer.

Roger Doig, kredietanalist <a href='/aandeel/199-schroders'> Schroders </a>
Roger Doig, kredietanalist Schroders
Blind eigen vermogen opvoeren geen optie
Doig stelt op bijna alle problemen het antwoord volgens Basel III het toevoegen van meer eigen vermogen is. "De zucht naar meer kapitaalsbuffers is juist een teken van onmacht bij de toezichthouders" aldus Doig. Door de in zijn ogen onnodig hoge solvabiliteit gaan de rendementen van bankobligaties omlaag zo verwacht de analist. "Of een bank nu een 9% Tier 1 ratio heeft of een 11% Tier 1 ratio maakt voor de kosten van het lenen weinig uit aldus Doig. Het gaat volgens Doig juist om de kwaliteit van de bezittingen en de mix ervan in de totale portefeuille en niet om de omvang.

De kleinere banken worden juist de dupe want die kunnen die grote buffers niet aanwenden zo vreest Doig. Dit duwt de kleinere banken dan weer naar de meer onveiligere vormen van financiering zoals de repo-markt. "In Denemarken moeten er al banken fuseren of gaan hierdoor al failiet" zo stelt Doig. Ook verwacht hij een verdere klustering van het grote kapitaal bij een klein groepje grote banken. Dit is dus een averechts beleid aldus Doig.