Brussel bekritiseert afwaardering Portugal

De Europese Commissie heeft woensdag kritiek geuit op de afwaardering van de Portugese kredietwaardigheid door kredietbeoordelaar Moody's . Volgens de commissie is het besluit van Moody's ''twijfelachtig'' en in strijd met de beoordeling van de Europese Unie zelf over Portugal.

Moody's verlaagde de kredietwaardigheid van Portugal dinsdag met vier stappen tot 'junkstatus'. Volgens Moody's is de kans groot dat Portugal opnieuw financiële steun moet gaan vragen. Portugal kreeg in mei een pakket noodleningen van 78 miljard euro toegezegd van de Europese landen en het Internationaal Monetair Fonds.

Een woordvoerder van de commissie zei dat de afwaardering door Moody's vragen oproept of kredietbeoordelaars zich wel ''passend gedragen''.

Concurrentie
De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, liet weten dat Brussel de regels voor kredietbeoordelaars wil aanpassen. Voor het einde van het jaar wil de commissie daarover voorstellen doen.

Barroso wil meer concurrentie tussen kredietbeoordelaars en streeft naar de oprichting van een Europees kredietbeoordelingsbureau. ''Het is merkwaardig dat geen enkele grote kredietbeoordelaar uit Europa komt.''

Griekenland uitte woensdag ook kritiek op de kredietbeoordelaars. De Griekse minister van Buitenlandse Zaken Stavros Lambridinis sprak van de ''waanzin'' van de kredietbeoordelaars in de Europese schuldencrisis. Volgens de minister verergeren zij een situatie die al moeilijk is.

ANP