'Privatiseringen kans voor investeerders'

In de huidige slechte markt voor beursgangen liggen de kansen voor investeerders bij de privatisering van staatsbedrijven in Portugal, Griekenland en Spanje. Dit blijkt uit de European IPO Watch van adviesbureau PwC die woensdag werd gepubliceerd.

De Zuid-Europese landen moeten in hoog tempo hun overheidsfinanciën op orde brengen en zijn daarom voornemens om onder meer spoorwegen, nutsbedrijven en luchthavens te privatiseren.

Volgens partner Martin Coenen van PwC is de privatisering van vooral nutsbedrijven en luchthavens in deze landen een buitenkans voor investeerders, omdat dergelijke bedrijven normaliter niet zo plotsklaps op de markt komen.

''Voor investeerders betekent dit de kans om in een land snel massa op te bouwen. In het geval van een energiebedrijf kun je denken aan het verkrijgen van een groot leveringsnetwerk.''

Wel blijft het politieke klimaat in deze landen voorlopig een punt van zorg voor investeerders. Met grote regelmaat vinden protesten plaats tegen het regeringsbeleid. Bovendien liggen er extra bezuinigingen en hogere belastingen in het verschiet. Daarentegen kunnen investeerders juist nu waarschijnlijk tegen een gunstige prijs instappen.

ANP