Banencijfer VS valt zwaar tegen, AEX daalt fors

Het banencijfer in de VS dat vandaag bekend is gemaakt door het Ministerie van Arbeid valt zwaar tegen. Er zijn in de maand juni 18.000 banen bijgekomen waar voor een herstellende economie zo’n 250.000 nieuwe banen de standaard is. De werkloosheid is ook gestegen van 9,1 naar 9,2 procent van de Amerikaanse bevolking met een jeugdwerkloosheid van 24,9 procent. AEX verliest meteen na het nieuws 1 procent en openingsindicatoren voor de Amerikaanse beurs staan allemaal in de min.

In de maand mei waren er ook al weinig nieuwe banen met 25.000 wat minder was dan de 54.000 wat verwacht was voor mei. Nieuwe banen in de private sector stegen in juni naar 57.000 en de overheidsbanen zijn gedaald.

Banenmarkt VS valt tegen
De AEX voor bekendmaking van het banencijfer
De AEX stond voor de bekendmaking van het banencijfer onveranderd. Beleggers handelde voorzichtig in de aanloop naar het cijfer.
Ook was een reden van de voorzichtige handel op beursplein 5, dat de openingsindicatoren van de beurzen in de VS iets lager stonden.

Verwachtingen banencijfer
Donderdag werden cijfers van de salarisstrookverwerker ADP bekendgemaakt en deze vielen mee. Echter ligt de focus van de salarisstrookverwerker vooral op de banengroei in de particuliere sector. Voor het banencijfers dat nu bekend is gemaakt tellen de overheidsbanen ook mee.
De verwachtingen waren 105.000 nieuwe banen maar volgens beursanalist Roland Koopman van RTLZ is dat niet genoeg. ”In een volwassen economie zouden dat er 150.000 moeten zijn en tijdens een herstelfase, zoals nu, zouden dat er 250.000 nieuwe banen moeten zijn”.

Banengroei Amerika stok
Ook legt de beurscommentator uit dat naar aanleiding van het grafiek is af te lezen dat de Amerikaanse banengroei momenteel aan het teruglopen is. Zelfs met een meevallend cijfer van 10 of 20 duizend meer banen boven de 105.000 zou het niet genoeg zijn geweest omdat de werkloosheid in Amerika nog altijd 9 procent is.