'Duitsland moet Europa uit slop trekken'

Duitsland moet het sterke herstel van de eigen economie aangrijpen voor hervormingen die de rest van Europa ook uit het slop kunnen trekken. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een dinsdag gepresenteerd rapport.

''Duitsland fungeert niet als de economische locomotief van Europa'', stelde IMF-econoom Ashok Mody in een toelichting. ''De economische groei van Duitsland hangt vooral af van de internationale handel. Dat moet veranderen, zodat Duitsland in staat is de rest van Europa mee te trekken naar een hoger groeipad.''

Het IMF adviseert Duitsland de binnenlandse bestedingen aan te jagen, onder meer door de arbeidsparticipatie van ouderen en vrouwen te bevorderen. Daarnaast moet het aantrekkelijker worden voor Duitse bedrijven om te investeren.

Sterk
De Duitse economie groeit volgens het IMF dit jaar met 3,2 procent. Dat is ongeveer even sterk als in 2010. Zonder structurele hervormingen zakt het groeitempo op langere termijn echter terug tot circa 1,5 procent, waarschuwt het fonds.

Het IMF ziet in de sterke opleving van Duitsland na de recessie geen nieuw 'Wirtschaftswunder'. De opleving is volgens het fonds niet veel sterker dan na vorige crises. Duitsland presteert momenteel ook niet opvallend beter dan andere landen waar in de afgelopen jaren geen sprake was van een crisis op de huizenmarkt, zoals Frankrijk, Zweden en Zwitserland, stelde Mody. ''Zij doen het ongeveer even goed als Duitsland.''

ANP