Fed-leden verdeeld over te voeren beleid

Leden van de Federal Reserve , het Amerikaanse stelsel van centrale banken, zijn verdeeld over het te voeren beleid om de economie te stimuleren en de inflatie te beteugelen.

Dat blijkt uit de notulen van de jongste vergadering van de Fed in juni, die dinsdag naar buiten kwamen. Sommige vinden dat, bij een te traag herstel, de economie een impuls moet krijgen en de werkloosheid teruggedrongen moet worden met een soepeler monetair beleid.

Andere Fed-leden zijn het daar niet mee eens en vinden dat het beleid juist aangescherpt moet worden als de recent opgelopen inflatie niet afneemt.

Vertraging herstel
Volgens de Fed is het economische herstel sinds april aan het vertragen. De verslechterende marktomstandigheden zijn een extra punt van zorg omdat de consumentenbestedingen daardoor kunnen afnemen.

Tegelijkertijd gaan investeerders volgens de bankiers risico's eerder uit de weg. Dat heeft te maken met de zorgen over de escalatie van de schuldproblemen in Griekenland en andere Europese landen, alsook over de kredietwaardigheid van de VS.

ANP