Obama: 'Gepensioneerden worden volgende maand mogelijk niet betaald'

'Ik kan niet garanderen dat de gepensioneerden, oorlogsinvaliden en gehandicapten op 3 augustus hun maandelijkse toelage zullen krijgen om de eenvoudige reden dat er niet genoeg geld zal zijn om die betalingen te doen.' Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama gezegd in een interview met de televisiezender CBSnews. In totaal gaat het om 70 miljoen cheques die moeten worden uitgekeerd voor een totaal van 20 miljard dollar.

De Republikeinen en Democraten hebben nog tot 2 augustus de kans om een oplossing te vinden voor de kwestie. De Amerikaanse wet schrijft namelijk voor dat het Amerikaanse Congres een grens vaststelt boven dewelke het land geen geld mag lenen.

En omdat de Amerikaanse staatsschuld en het begrotingstekort hun hoogste niveau in zestig jaar hebben bereikt, dringen de Republikeinen aan op zeer strenge voorwaarden: ze eisen 2.000 miljard dollar aan kostenbesparingen in de volgende tien jaar en geen belastingsverhoging. Indien zo'n overeenkomst er op 2 augustus niet is, zal Amerika de intresten op uitstaande schulden niet langer kunnen voldoen en is sprake van een default.

Express.be